Готувати, пекти, варити для власних дітей за допомогою йдуть в ногу з часом помічників в їдальні тісніше не важко для будь-якої молодої господині. Більш того, їжа, приготована на пару ще найбільш корисна, як для дорослих, так і для дітей.
Мультиварки, пароварки – наші вірні помічниці в їдальні, які здорово виручають при готуванні влітку, досить просто виконувати нехитрі поради при готуванні і все: апетитні, корисні страви вам гарантовані. І, тим не менш, є якісь секрети готування на пару, дотримуючись яких, ви збережете надзвичайно все вітаміни і інші корисні речовини, що містяться в овочах.
Зберігаємо корисність овочів при готуванні на пару
Існує таке погляд, що апетитним можливо лише те, що не корисно, а ось корисне – навпаки, несмачне. Я постараюся довести, що це абсолютно не так.
В овочах містяться водорозчинні вітаміни, такі як група В (В1, В2, В3, В6 і В12) і аскорбінова кислота. І для того, щоб зберегти найбільшу кількість їх в овочах – рекомендується або їх запікати, або готувати на пару.
Кип’ятіння – не для овочів
Щоб зберегти всі корисні властивості овочів, дієтологи радять дотримуватися наступні рекомендації:
– якщо готувати на плиті, то краще в емальованому посуді, при цьому кришка зобов’язана при цьому щільно прилягати. Таким чином ви захистите морква, і що міститься в ній вітамін А від розкладання і вітамін С, що міститься в капусті і солодкому перці.
– не залишайте овочеві культури в тій воді, в якій вони були відварені, краще після закінчення процесу відразу злити, це актуально для тих овочів, які варилися в шкірці. Чому? Тому що овочеві культури, перебуваючи в такому відварі, можуть назад увібрати в себе всі шкідливі речовини, які раніше в процесі варіння виварилися.
– що ж стосується варіння очищених овочів для бульйону, то тут все по-іншому: їх необхідно варити в малій кількості води і недовго. Завдання такої варіння – дати бульйону вітаміни, що містяться в овочах.
– у кожного овоча є свій час варіння, досить усвідомити його тоді і не буде необхідності безмежно нерідко заглядати в каструльку, тим самим порушуючи технологію приготування.
Капуста білокачанна нашаткована, брюссельська, цибуля-порей варяться надзвичайно 10 хвилин після закипання. Брокколі і цукіні – 6 хвилин, морква, нарізана соломкою – 8 хвилин. Картопля, який нарізаний маленькими кубиками – 10 хвилин (якщо це ранні сорти), 15 хвилин – найбільш зрілі плоди. Буряк середніх розмірів – приблизно годину.
Чудові асистенти на кухні
Варити в каструльці – це, звичайно, чудово. Але прогрес не стоїть на місці, і в допомогу сучасної господині тісніше придумано стільки примітних девайсів, які не зовсім лише спрощують процес готування, а й допомагають зберегти надзвичайно всю корисність овочів. Ні гасіння, ні пасеровку не належать до дієтичної кухні, а в процесі кипіння гинуть вітаміни.
Гриль, пароварка, мультиварка або духовка – найкращі асистенти, якщо ви хочете приготувати корисне дієтичне страва для малюка. Секрети збереження корисних властивостей овочів насправді не підступні, досить просто дотримати якісь правила.
– При готуванні в пароварці намагайтеся, щоб у вас овочеві культури були однакового розміру, маленькі по іншому страва буде прісним.
– При готуванні на грилі підходять соковиті плоди. Найбільш придатні для цього помідори, кабачки, цукіні і баклажани.
– У духовці, при запіканні овочів в шкірці, краще застосовувати фольгу. Маслом змащувати не варто – так фольга буде окислюватися, а дієтична цінність страви знизиться. Краще масло додавати тісніше при подачі на стіл.
– Солити краще готові овочеві культури, особливо ті, які гасяться в пароварці. Щоб поліпшити смак страви – подавайте їх з сімейними соусами.
Кетчуп сімейний. Для його приготування потрібні 0,5 кг солодких помідор, половина цибулини, столова ложка цукру, оцту, 1 зубчик часнику (за бажанням), овочевий бульйон або кип’ячена вода, сіль і спеції за смаком. Помідори необхідно очистити від шкірки, робиться це просто: гострим ножем робиться хрестоподібний надріз, а потім плід обдається окропом. Після досить просто знімається шкірка. Очищені помідори необхідно подрібнити в блендері, додати цибулю і часник, потім оцет і цукор, трішки бульйону або води. Спеції за бажанням (якщо ви готуєте для себе). Перед подачею посоліть. Головна умова – однорідність соусу. Такий кетчуп може зберігатися в холодильнику не більше тижня.
Сирний соус. Для нього необхідні сир, вершки, зелень (петрушка, кріп і зелена цибуля). Зелень дрібно нарубати, сир розвести вершками (жирність – середня), все перемішати. При необхідності посолити, поперчити. Такий соус краще подавати до овочів і картоплі.
М’ясо і риба – дієтичний варіант
У м’ясі та рибі вітамін В також руйнується при варінні. Втім, як і цинк, калій, залізо і фосфор. М’ясний бульйон, як і рибний, не годяться для дітей, рекомендується зливати 1-і два бульйону в процесі приготування. Ідеально – не варити, а готувати на пару.
За допомогою пароварки можна приготувати надзвичайно апетитне і соковите м’ясо. Досить просто перед приготуванням зрізати з нього все плівочки, чудово вимити і просушити, потім відбити і розрізати на порційні шматки 1-го розміру. Якщо у вас є час – потримаєте їх в маринаді, наприклад з оливкового масла і трав, для малюка старше 3-х років можна і з часничком, в холодильнику, хоча б хвилин 30.
Що стосується риби, то її необхідно очистити від луски і нутрощів, чудово помити, просушити, злегка натерти маринадом з солі, масла і трав (також і всередині), дати трошки постояти в холодильнику, а потім готувати в пароварці.
У мене окремо пароварки немає, але є така функція в мультиварці, тому м’ясо і риба, приготовані на пару не пересихала в процесі приготування, які не втрачають своєї соковитості. Але у пароварки є безсумнівний плюс – можливість готувати відразу кілька страв, що надзвичайно заощаджує час в їдальні. Наприклад, можна готувати овочеві культури і парові котлетки, тефтелі, рибу повністю або порційними шматочками. Погодьтеся – це дуже зручно. А якщо врахувати, що на даний момент літо і надзвичайно гаряче, то такі асистенти в їдальні надзвичайно виручають.
Готуємо по-старому
Мати в їдальні сучасну побутову техніку – це здорово. Але як бути тим, у кого немає пароварок, мультіварок, грилів і решти? Можна ж обійтися якось без всіх цих новомодних штучок? Адже готували наші матері і бабусі якимось чином дієтичну їжу? Можна, остаточно. Замість пароварки досить брати каструлю такого діаметру, щоб сито НЕ провалювалося всередину (у мене, наприклад, ще є від матері сито з гачками по краях – вони відмінно чіпляються за краї каструлі і вміст точно в воду не звалиться), налити води таким чином, щоб вона не діставала до сита на 1-2 см..
В сито укладаємо овочеві культури або м’ясні вироби (словом те, що вам необхідно приготувати), і зверху все накриваємо кришкою. Як тільки вода закипить – зменшуємо вогонь і нехай вариться до готовності. До речі, якщо у вас немає сита або воно найменшого розміру, чим каструля – можна взяти звичайну марлю і, склавши її в 2-3 шари, натягнути на краю каструлі, зробивши поглиблення для страви, яке будете готувати.
Якщо у вас є свої маленькі секрети готування апетитної і здорової їжі – поділіться ними в коментах.