30 липня 2015
Гордон Рамзі – всесвітньо відомий шеф-кухар. Він є власником 9 престижних ресторанів у Великобританії. Він видає книги, веде авторські шоу на телебаченні. В інтерв’ю журналу Shape кухар розповів про принципи корисного сімейного обіду і поділився рецептами страв.
SHAPE: Згідно з нашими традиціями сімейний обід – це ситна і калорійна трапеза: салати, гаряче закуски, десерт. А як же на рахунок принципів здорового харчування?!
Г. Р .: Одне іншому не заважає. Найголовніше, щоб в приготуванні сімейного обіду брали участь всі. Таким чином, діти з раннього віку зможуть навчитися правильно вибирати продукти і готувати. Дітям потрібна збалансована здорова дієта не менше дорослих. І одним із завдань сімейного обіду є навчити дітей готувати смачні і разом з цим корисні страви.
SHAPE: Ви готуєте сімейний обід разом зі своєю дружиною і дітьми? У Росії прийнято вважати, що на кухні місце тільки однієї господині! На кухні ви одна команда або влаштовуєте змагання, у кого краще вийде?
Г. Р .: Серед тижня зазвичай приготуванням їжі займається Тана. На жаль, я не часто буваю вдома в обідній час, але у вихідні дні неодмінно готую сніданок на всю сім’ю. Тана навіть трохи ображається: діти наминали все набагато швидше, чим я встигаю приготувати. Але це не через те, що я готую краще дружини, ймовірно, просто спрацьовує фактор новизни «тата, який готує в уїк-енд».
SHAPE: Якість страв у величезній мірі залежить від вихідних компонентів. Однак якщо за рецептурою потрібно якої-небудь екзотичний інгредієнт, якого не виявилося в магазині, ви будете використовувати його заморожений або консервований варіант?
Г. Р .: Безсумнівно, свіжі продукти – кращий вибір, проте часом їх дістати просто не можливо. Для таких випадків у мене в буфеті завжди є домашня паста, сушені боби і консервована квасоля. Суп з такою квасолі суп просто прекрасний.
SHAPE: Чи можливо готувати смачно і одночасно корисно? Як дотримуватися золотої середини?
Г. Р .: Звичайно, можна. Не потрібно вибирати між користю і смаком страв. Навіть найпростіші страви можуть бути чудовими на смак і разом з цим не суперечити принципам правильного харчування.
SHAPE: При приготуванні страви ви враховуєте калорійність продуктів?
Г. Р .: Ні. Харчування має бути правильним, здоровим, проте при цьому вести рахунок кожної калорії, я вважаю зайвим.
SHAPE: Якщо ви будете дуже голодний, ви віддасте перевагу перекусити в фастфуді або приготувати щось самостійно?
Г. Р .: Я не маю нічого проти фастфуду. Наприклад, в мої ресторани вхід для дітей заборонений. Адже ніщо не повинно відволікати від насолоди смаком страви. Тому мої діти нерідко відвідують ресторани типу фастфуд. Салат зі свіжих овочів, сік, сандвіч з курячим філе і листям салату … невже це шкідливий перекус?
SHAPE: Ваші найулюбленіші британські страви?
Г. Р .: М’ясне рагу. Ще не можу встояти перед яблучним пудингом моєї мами. Але в цьому плані у мене так і не вийшло перевершити її в майстерності.
SHAPE: Які національні кухні віддаєте перевагу, крім британської?!
Г. Р .: Люблю індійську кухню.
SHAPE: Ви знайомі з російською кухнею?
Г. Р .: Мені дуже подобається таке російська страва як м’ясо, тушковане в горщиках. Багато хто вважає це страва дуже важким і калорійним, проте це далеко не так, якщо воно приготоване за всіма правилами, воно божественно.
5 кулінарних заповідей Гордона Рамзі
- Вибирати найкращі продукти.
- У кожній страві головним повинен бути тільки один продукт, решта – «асистують» йому. Перець, сир або масло – все це приправа.
- Вибираючи продукти для кулінарного шедевра, слід подбати про природність колірних поєднань.
- Будь-яке страва – це тіло, а соус – одяг.
- Потрібно пам’ятати про те, що будь-яку страву важливо добре подати. Це стосується і вибору посуду, і сервірування.
Рецепти від Гордона Рамзі
Тости з пюре з горошку і сиром
На 6 порцій // Час приготування 10 хвилин
- 400 г свіжого або замороженого горошку
- 120 г сиру «Маскарпоне»
- 100 г моцарели
- 100 г сиру «Пекоріно»
- 12 скибочок чіабатти – 12 скибочок оливкова
- 4 ст.л. оливкового масла
- сіль, чорний перець (мелений)
- Горошок слід відварити в підсоленій воді приблизно 3-5 хвилин. Обсушити і перекласти в кухонний комбайн. Додати сир «Маскарпоне» і оливкове масло, додати приправи і розбити в пюре.
- На грилі підсмажити скибочки хліба і скропити їх оливковою олією.
- Отримані тости змастити пюре. Кульки «Моцарелли» порвати навпіл і викласти зверху. Посипати тертим сиром «Пекоріно».
Салат з запечених помідорів з анчоусами і креветками
На 6-10 порцій // Час приготування 70 хвилин
- 18 помідорів чері
- 3 зубчики Чеснова
- 300-400 г креветок
- пучок салату лолло-россо
- пучок базиліка
- 6 ст.л. заправки «Вінегрет»
- 100 г маринованих анчоусів
- перець, чебрець, сіль
- оливкова олія для смаження
- Помідори розрізати навпіл і викласти у жароміцних форму зрізом вгору. Зверху викласти часник, посипати чебрецем, сіллю і перцем і поставити в духовку. Запікати протягом 1 години в духовці, розігрітій до 100 градусів. У підсоленій воді відварити креветки близько 1-1,5 хвилин, прибрати з вогню і облити холодною водою. ретельно обсушити.
- Остигнули помідори перекласти в миску. Креветки, листя салату і базиліка додати до помідорів. Перемішати салат, додати заправку і розкласти по тарілках.
- Подавати рекомендується з маринованими анчоусами, додавши трохи солі і перцю.
Пироги з артишоками, помідорами і спаржею
На 6 порцій // Час приготування 40 хвилин
- 500 г листкового тіста
- 15 г верхівок Спарде
- 12 перепелиних яєць
- 150 консервованих артишоків
- 150 г помідорів чері
- 1/2 головки червоної цибулі
- 4 ст.л. заправки «Вінегрет»
- листя руколи
Для цибульного пюре:
- 6 цибулин
- 4 ст.л. вершків
- оливкова олія
- сіль, мелений чорний перець
Готуємо цибульне пюре. На сковороду викласти порізану цибулю, посипати спеціями. Готувати під кришкою на повільному вогні протягом 10-15 хвилин, помішуючи. Додасть до цибулі вершки, і дати закипіти, потім перекласти в блендер і збити пюре.
Дати охолонути. Розкачати тонко тісто, вирізати 6 кіл, використовуючи тарілку діаметром близько 13-15 см. Кола тіста викласти на деко і наколоти по всій поверхні виделкою. Випікати 15 хвилин в розігрітій до 200 градусів духовці.