30 липня 2015

Гордон Рамзі – всесвітньо відомий шеф-кухар. Він є власником 9 престижних ресторанів у Великобританії. Він видає книги, веде авторські шоу на телебаченні. В інтерв’ю журналу Shape кухар розповів про принципи корисного сімейного обіду і поділився рецептами страв.

SHAPE: Згідно з нашими традиціями сімейний обід – це ситна і калорійна трапеза: салати, гаряче закуски, десерт. А як же на рахунок принципів здорового харчування?!

Г. Р .: Одне іншому не заважає. Найголовніше, щоб в приготуванні сімейного обіду брали участь всі. Таким чином, діти з раннього віку зможуть навчитися правильно вибирати продукти і готувати. Дітям потрібна збалансована здорова дієта не менше дорослих. І одним із завдань сімейного обіду є навчити дітей готувати смачні і разом з цим корисні страви.

SHAPE: Ви готуєте сімейний обід разом зі своєю дружиною і дітьми? У Росії прийнято вважати, що на кухні місце тільки однієї господині! На кухні ви одна команда або влаштовуєте змагання, у кого краще вийде?

Г. Р .: Серед тижня зазвичай приготуванням їжі займається Тана. На жаль, я не часто буваю вдома в обідній час, але у вихідні дні неодмінно готую сніданок на всю сім’ю. Тана навіть трохи ображається: діти наминали все набагато швидше, чим я встигаю приготувати. Але це не через те, що я готую краще дружини, ймовірно, просто спрацьовує фактор новизни «тата, який готує в уїк-енд».

SHAPE: Якість страв у величезній мірі залежить від вихідних компонентів. Однак якщо за рецептурою потрібно якої-небудь екзотичний інгредієнт, якого не виявилося в магазині, ви будете використовувати його заморожений або консервований варіант?

Г. Р .: Безсумнівно, свіжі продукти – кращий вибір, проте часом їх дістати просто не можливо. Для таких випадків у мене в буфеті завжди є домашня паста, сушені боби і консервована квасоля. Суп з такою квасолі суп просто прекрасний.

SHAPE: Чи можливо готувати смачно і одночасно корисно? Як дотримуватися золотої середини?

Г. Р .: Звичайно, можна. Не потрібно вибирати між користю і смаком страв. Навіть найпростіші страви можуть бути чудовими на смак і разом з цим не суперечити принципам правильного харчування.

SHAPE: При приготуванні страви ви враховуєте калорійність продуктів?

Г. Р .: Ні. Харчування має бути правильним, здоровим, проте при цьому вести рахунок кожної калорії, я вважаю зайвим.

SHAPE: Якщо ви будете дуже голодний, ви віддасте перевагу перекусити в фастфуді або приготувати щось самостійно?

Г. Р .: Я не маю нічого проти фастфуду. Наприклад, в мої ресторани вхід для дітей заборонений. Адже ніщо не повинно відволікати від насолоди смаком страви. Тому мої діти нерідко відвідують ресторани типу фастфуд. Салат зі свіжих овочів, сік, сандвіч з курячим філе і листям салату … невже це шкідливий перекус?

SHAPE: Ваші найулюбленіші британські страви?

Г. Р .: М’ясне рагу. Ще не можу встояти перед яблучним пудингом моєї мами. Але в цьому плані у мене так і не вийшло перевершити її в майстерності.

SHAPE: Які національні кухні віддаєте перевагу, крім британської?!

Г. Р .: Люблю індійську кухню.

SHAPE: Ви знайомі з російською кухнею?

Г. Р .: Мені дуже подобається таке російська страва як м’ясо, тушковане в горщиках. Багато хто вважає це страва дуже важким і калорійним, проте це далеко не так, якщо воно приготоване за всіма правилами, воно божественно.

5 кулінарних заповідей Гордона Рамзі

  • Вибирати найкращі продукти.
  • У кожній страві головним повинен бути тільки один продукт, решта – «асистують» йому. Перець, сир або масло – все це приправа.
  • Вибираючи продукти для кулінарного шедевра, слід подбати про природність колірних поєднань.
  • Будь-яке страва – це тіло, а соус – одяг.
  • Потрібно пам’ятати про те, що будь-яку страву важливо добре подати. Це стосується і вибору посуду, і сервірування.

Рецепти від Гордона Рамзі

Тости з пюре з горошку і сиром

На 6 порцій // Час приготування 10 хвилин

  • 400 г свіжого або замороженого горошку
  • 120 г сиру «Маскарпоне»
  • 100 г моцарели
  • 100 г сиру «Пекоріно»
  • 12 скибочок чіабатти – 12 скибочок оливкова
  • 4 ст.л. оливкового масла
  • сіль, чорний перець (мелений)
  1. Горошок слід відварити в підсоленій воді приблизно 3-5 хвилин. Обсушити і перекласти в кухонний комбайн. Додати сир «Маскарпоне» і оливкове масло, додати приправи і розбити в пюре.
  2. На грилі підсмажити скибочки хліба і скропити їх оливковою олією.
  3. Отримані тости змастити пюре. Кульки «Моцарелли» порвати навпіл і викласти зверху. Посипати тертим сиром «Пекоріно».

Салат з запечених помідорів з анчоусами і креветками

На 6-10 порцій // Час приготування 70 хвилин

  • 18 помідорів чері
  • 3 зубчики Чеснова
  • 300-400 г креветок
  • пучок салату лолло-россо
  • пучок базиліка
  • 6 ст.л. заправки «Вінегрет»
  • 100 г маринованих анчоусів
  • перець, чебрець, сіль
  • оливкова олія для смаження
  1. Помідори розрізати навпіл і викласти у жароміцних форму зрізом вгору. Зверху викласти часник, посипати чебрецем, сіллю і перцем і поставити в духовку. Запікати протягом 1 години в духовці, розігрітій до 100 градусів. У підсоленій воді відварити креветки близько 1-1,5 хвилин, прибрати з вогню і облити холодною водою. ретельно обсушити.
  2. Остигнули помідори перекласти в миску. Креветки, листя салату і базиліка додати до помідорів. Перемішати салат, додати заправку і розкласти по тарілках.
  3. Подавати рекомендується з маринованими анчоусами, додавши трохи солі і перцю.

Пироги з артишоками, помідорами і спаржею

На 6 порцій // Час приготування 40 хвилин

  • 500 г листкового тіста
  • 15 г верхівок Спарде
  • 12 перепелиних яєць
  • 150 консервованих артишоків
  • 150 г помідорів чері
  • 1/2 головки червоної цибулі
  • 4 ст.л. заправки «Вінегрет»
  • листя руколи

Для цибульного пюре:

  • 6 цибулин
  • 4 ст.л. вершків
  • оливкова олія
  • сіль, мелений чорний перець

    Готуємо цибульне пюре. На сковороду викласти порізану цибулю, посипати спеціями. Готувати під кришкою на повільному вогні протягом 10-15 хвилин, помішуючи. Додасть до цибулі вершки, і дати закипіти, потім перекласти в блендер і збити пюре.

    Дати охолонути. Розкачати тонко тісто, вирізати 6 кіл, використовуючи тарілку діаметром близько 13-15 см. Кола тіста викласти на деко і наколоти по всій поверхні виделкою. Випікати 15 хвилин в розігрітій до 200 градусів духовці.

  1. Спечені коржі перекласти на решітку і остудити. Спаржу бланшувати в окропі 2 хвилини. Остудити і обсушити. У киплячу воду опустити яйця і варити 2 хвилини 10 секунд. При такій варінні жовтки залишаться рідкими. Очистити яйця від шкаралупи.
  2. Додати до спаржі нарізані часточками артишоки, половинки помідорів, нарізану цибулю, скропити заправкою «Вінегрет» і добре перемішати.
  3. Викласти цибульне пюре в центр кожного кола з тіста, зверху викласти гіркою овочі. Розрізані навпіл яйця і рукколу покласти зверху.
  4. Related Posts