09 жовтня 2019

Для побудови красивого тіла необхідний правильний тренінг і не менш правильний джерело білка. Якщо ви веган або просто з працею переносите ізолят тваринного походження – рослинні протеїни стануть для вас відмінним рішенням! Розповідаємо про видах рослинних протеїнів і їх відмінностях.

Сучасна промисловість спортивного харчування пропонує спортсменам і тренуються досить великий вибір білка рослинного походження. Багато хто сумнівається, чи є веганські протетеін повноцінним джерелом білка для організму. Поспішаємо розвіяти всі сумніви і розповідаємо про те, з чим їдять рослинний протеїн.

Користь і шкода рослинного протеїну

Рослинні білки мають ряд переваг:

  • Не містять насичені жири, шкідливі для шлунково-кишкового тракту і не впливають на «шкідливий» холестерин;
  • Не містять важко засвоювану лактозу;
  • Не містять гормони й антибіотики, які використовуються для вирощування тварин;
  • Має низький відсоток жиру;
  • Багаті рослинною клітковиною;
  • Швидко засвоюється організмом.

Вміст амінокислот в рослинному протеїні

Для повноцінної роботи організму необхідні 22 амінокислоти. Деякі з них наше тіло синтезують самостійно. Деякі – повинні бути отримані ззовні, разом з їжею, і називаються незамінними.

Повноцінний протеїн повинен містити в своєму складі дев’ять незамінних (тобто які організм сам не виробляє) амінокислот – це головний компонент для будівництва м’язової тканини в організмі. Протеїн тваринного походження (червоне і біле м’ясо, риба, яйця, молочна продукція) – є повноцінними джерелами амінокислот, чого не скажеш про рослини.

Багаті білком рослини

Однак, існую рослини-чемпіони, амінокислотний склад яких максимально наближений до тваринного білка. «Білкових лідерами» рослинного світу є бобові, злакові та горіхи.

Наступні рослинні продукти харчування містять найбільшу кількість білка:

  • цільні злаки (пшениця, жито і т.д.);
  • сочевиця;
  • горіхи;
  • квасоля;
  • бобові;
  • певні фрукти, такі як авокадо;
  • соя;
  • насіння конопель;
  • Рис;
  • горох.

Продуктова цінність також важлива

При виборі між рослинними і тваринними джерелами білка важливо враховувати й інші поживні речовини, які забезпечують ви можете отримати. Деякі джерела тваринного протеїну можуть містити високі рівні гема заліза і вітаміну B12, в той час як багато рослинні продукти не містять цих поживних речовин.

З іншого боку, рослини містять специфічні поживні речовини, звані фітонутрієнтами, і деякі антиоксиданти, які відсутні в їжі тваринного походження.

Чи зростає м’язова маса на рослинному протеїні?

Зростає. Результати деяких досліджень свідчать, що ізолят рисового протеїну може мати такі ж переваги, що і сироватковий протеїн. Бувалі спортсмени рекомендують вживати комбінацію рослинних білків після тренування. Або чергувати види рослинного протеїну в різні прийоми їжі. Це допомагає організму отримати більш широкий спектр необхідних амінокислот. Не варто також забувати і про окремий прийом необхідних амінокислот.

Related Posts