Сучасний світ дієтології сьогодні надзвичайно широкий і різноманітний. Кількість різних спеціалізованих систем харчування просто зашкалює, особливо якщо ви почнете шукати відповідний для себе варіант в інтернеті. Дієта Дюка – одна з найпопулярніших на сьогоднішній день, але саме вона викликає і досить багато суперечок і розбіжностей серед тих, хто прагне схуднути. Спробуємо розібратися, в чому суть, користь і шкода білкової дієти Дюка.

Дієта Дюка – історія і основа

Система харчування, про яку піде мова в цій статті, набула широкої популярності в середині двохтисячних років. Насправді, паризький доктор П’єр Дюка почав розробляти свою дієту ще в 1975 році. У той час вважалося – та й зараз цей підхід теж практикується – що для позбавлення від зайвої ваги потрібно вживати менше калорійної їжі. Але Дюка знайшов власний підхід до схуднення, над яким працював більше 20 років.

У списку продуктів, які рекомендується вживати, щоб схуднути, міститься близько 100 пунктів. Сама система розрахована на чотири етапи:

1. Атака. Передбачається, що на цій стадії худне втрачає близько двох-трьох кіло протягом семи-десяти днів. Як і у випадку з багатьма іншими дієтами, це відбувається в результаті виведення з організму скопилася надлишкової рідини. Також за цей час «пацієнт» повинен емоційно налаштуватися на подальше дотримання дієти.

2. Чергування. Цей етап передбачає поєднання і вживання 72 види білкових продуктів з доповненням раціону 28 видами різних овочів. Її тривалість прямо пропорційна тому, скільки непотрібних кілограмів ви плануєте скинути. Програма розрахована в середньому на один кілограм на тиждень.

3. Закріплення. Важливий етап, спрямований на те, щоб все зайве, від чого ви позбулися, не повернулося. До нього переходять після того, як потрібну вагу досягнуто. Протягом цього періоду в раціон включаються деякі види фруктів, а також хліб, сир, а також деякі крохмалисті продукти. Вважається, що на цьому етапі втрачається близько одного кіло за 10 днів.

4. Стабілізація. Передбачається, що цей етап повинен стати вашою новою системою харчування. Їсти можна все, що хочеться, але щодня в раціон потрібно додавати висівки, а також один раз в тиждень – є виключно білкову їжу. А ще рекомендується завжди підніматися тільки по сходах.

Як видно, система заснована на такому фізіологічному процесі, як кетоз. Це означає, що організм черпає енергію з власних жирових клітин, розщеплюючи їх на кетонові тіла (їх організм повинен посилено виводити) і жирні кислоти. У 2000 році П’єр Дюка написав книгу про свої дослідження, і після того, як в 2010 році вона була переведена на англійську, автор зіткнувся з цілим шквалом критики в середовищі своїх колег-дієтологів. Його критикували не тільки тому, що Дюка зробив зі своїх наукових розробок справжній бізнес-проект. Багато вчених вважають, що надлишок білкової їжі негативно впливає на здоров’я багатьох систем організму. Але про все – по порядку.

Білкова дієта Дюка – користь

Перш за все, користь дієти в її ефективності. Звичайно, на просторах інтернету можна зустріти найрізноманітніші відгуки про цю систему харчування, але історій щасливого схуднення, все ж, досить багато. Нехай у багатьох тих, що худнуть дівчат проявилося дуже багато «побічних ефектів» від харчування по системі Дюка, але позитивний результат у вигляді втрачених кілограмів теж присутній.

Ще одна перевага цієї дієти в тому, що вона розрахована на досить тривалий термін. Вага знижується повільно, а це набагато корисніше різких коливань, якими чреваті численні короткострокові дієти. Хоча – як справедливо зазначають інші фахівці – таких результатів можна досягти, якщо грамотно збалансувати раціон, не позбавляючи його вуглеводів і не збільшуючи кількість білків. Передбачається також, що, витримавши всі фази системи живлення, людина в майбутньому не набирає зайвої ваги. Але це, звичайно ж, більшою мірою буде залежати від подальшого харчування та способу життя в цілому.

Білкова дієта Дюка – шкода і протипоказання

Багато фахівців скептично ставляться до дієти Дюка, так як система має на увазі перевагу одного виду нутрієнтів над іншими. Тому в організмі людини, що худне неухильно змінюється метаболізм. Швидше за все, саме цим пояснюється надто високий відсоток тих, хто повернувся до свого вихідного вазі протягом наступних року-двох після закінчення дієти. Також досить високий ризик виникнення дефіциту багатьох вітамінів, в результаті чого може ослабнути імунітет. Ще один побічний ефект підвищеного вживання білків укупі з недоліком клітковини – порушення травлення, особливо по частині перистальтики. Саме тому сам дієтолог і рекомендує обов’язково додавати в раціон висівки.

Але найголовніший шкоду, яку може завдати дієта Дюка – це порушення роботи нирок. Про проблеми з виводить системою згадують багато з тих, хто пробував худнути на цій системі. Звичайно, система харчування передбачає вживання підвищеної кількості рідини (до двох літрів), але часто цього виявляється мало для того, щоб благополучно вивести всі продукти білкового обміну. Ще один «бонус», який ви ризикуєте отримати разом з схудненням – це зменшення м’язової маси. Адже після того, як організм вичерпає запаси глікогену в печінці, він почне «харчуватися» м’язовою масою, і тільки в останню чергу стане розщеплювати власний жир. А якщо цей факт додати до можливого набору ваги після дієти, то виходить і зовсім безстороння картина.

Для схуднення – а головне для здоров’я – важливо, щоб в раціоні були присутні всі потрібні речовини. Тоді і метаболізм, і енергійність, і відчуття насичення будуть на високому рівні. Саме цей принцип лежить в основі здорового харчування. Дієта ж Дюка, по своїй суті, є системою харчування з обмеженнями, тому вагітним жінкам і годуючим мамам вона (як і багато інших дієти) строго протипоказана. Не рекомендується дієта людям з такими захворюваннями, як діабет, виразка шлунка, ниркова недостатність, підвищена кислотність, гіпертонія і деякі інші. Якщо у вас спостерігається нестача вітаміну В, то на цій дієті ситуація лише погіршиться.

Навіть якщо ви повністю здорові, підходити до дієти Дюка потрібно обережно. Існує кілька способів знизити неминуче негативний вплив на здоров’я. Так, для профілактики запорів можна додати в раціон кисломолочні продукти – крім корисних бактерій, це дасть організму додатковий вітамін В. Система харчування з великою кількістю білка може порушити кислотність сечі, що може привести до формування каменів в виводять органах і солей в суглобах. Для профілактики цих процесів рекомендується ощелачіваніе сечі шляхом вживання максимально наслідках ягід і фруктів (крім бананів і журавлини). Якщо ви вирішили отримувати білок з м’яса, то віддайте перевагу відварного – коли ви варите бульйон, то більшість шкідливих пуринів залишаються в рідині.

При підвищеному вживанні білка з таких основних джерел, як м’ясо і яйця, може підвищитися рівень шкідливого холестерину, тому додавайте в раціон рослинні масла. Це запобіжить відкладення холестерину на стінках судин. При вживанні «сверхмери» молочних білків, виникає ризик підвищеної концентрації кальцію. Щоб цього не сталося, введіть в раціон більше продуктів з фосфором зі списку дозволених. Фосфор не дає кальцію розчинятися і сприяє його виведенню з організму. Якщо ви додатково приймаєте вітаміни, переконайтеся, що в комплексі немає кальцію (хоча, мабуть, такий препарат буде складно знайти).

Перш чим починати дотримуватися дієти Дюка, необхідно переконатися в повній відсутності протипоказань, а ще краще запитати поради у хорошого фахівця. Щоб зрозуміти, чи підходить вона саме вам чи ні, варто поспілкуватися з представниками спільноти шанувальників низкоуглеводного харчування (їх сьогодні досить багато), зважити всі за і проти. Але головне – на будь-якому етапі дієти чуйно прислухатися до сигналів, які подає ваш організм, і при стійкому відчутті нездужання, потрібно припинити дієту. Худніть ефективно і будьте здорові!

Related Posts